قال علی (ع): و اعلموا ان هذا القرآن هو الناصح لا یغش، و الهادی الذی لایضل.
همة مومنین دوست دارند که یک شوق و علاقة خاصی نسبت به قرآن کریم پیدا کرده و تمام لحظات زندگی خود را با نورانیت قرآن سپری کنند و به عنوان بهترین نسخة شفا و هدایت از آن بهره ببرند. یکی از عوامل ازدیاد شور و شوق قرآنی شناخت و معرفت پیدا کردن نسبت به این کتاب الهی است و این امر ممکن نیست مگر با هدایت و تفسیر مفسران واقعی قرآن یعنی ائمه معصومین (علیهمالسلام.)
در این میان کلام امیرالمؤمنین علی (ع) در خطبة 167 نهجالبلاغه که در اوج و قلّه فصاحت و بلاغت، قرآن را بیان فرموده است بهترین راهگشاست. و علامة مرحوم محمدتقی جعفری قدس سره در کتاب ارزشمند قرآن نماد حیات معقول با شرحی مختصر این جملات را ذکر میکنند و ما نیز به اختصار جملاتی از آن را متذکر میشویم. باشد که انشاءالله دلهایی همیشه قرآنی داشته باشیم.
قرآن چگونه کتابی است؟
1. قرآن خیرخواهی است که فریب نمیدهد. این کلام خداوندی است که برای اصلاح بندگان خود در ارتباطات چهارگانه (ارتباط انسان با خدا، با خویشتن، با هم نوع خود، با جهان هستی) نازل فرموده است. از این جهت، خداوند، دانا و توانا و بینیاز مطلق از مخلوقات خویشتن است و چیزی از دیدگاه و قدرت او خارج نیست و به هیچ چیز نیازی ندارد، و علتی برای فریب دادن مردم به وسیلة قرآن یا غیر آن وجود ندارد.
2. قرآن هدایت کنندهای است که هیچ کس را گمراه نمیکند.
3. حدیث راستین عالم وجود را از ازل الآزال تا ابد الآباد، آن چنان که درخور فهم انسانهاست از این کتاب باید شنید.
4. هر آگاهی از محتویات قرآن، افزایشی در هدایت یا کاهشی در جهل و نابینایی را نتیجه میدهد.
5. قرآن بر طرف کنندة هر حاجتی است و بدون ایمان و عمل به آن هیچ نوع بینیازی امکان ندارد.
6. شفای دردها و چارة بیچارگیها در قرآن است؛ شفا از بدترین دردها که کفر و نفاق است و انحراف و گمراهی و چاره جویی برای برطرف کردن مشکلترین گره که عبارت است از: جهل از حکمت وجود آدمی در این دنیا .
7. آنچه را که میخواهید، با راهنماییهای قرآن از خدا مسألت کنید و با محبت به قرآن، رو به خدا کنید و آن را وسیلة مسألت از خلق نکنید. با توجه به معانی آیات قرآنی، انسان آگاه، مسائل حقیقی خود و پاسخ آنها را از خداوند سبحان درمییاید.
8. عمل به قرآن، سعادت انسان را در این دنیا و رستگاری او را در ابدیت تضمین میکند؛ این است معنای شفاعت قرآن در دنیا و در روز قیامت و ابدیت. همچنین، اگر قرآن در آخرت، بدی کسی را گوید یعنی زندگانیاش در دنیا مطابق قرآن نباشد و قرآن را مردود شمارد، گواهی قرآن بر علیه او مورد تصدیق قرار میگیرد.
9. بوسیلة قرآن برای پروردگارتان استدلال کنید. از دو جهت بسیار مهم، قرآن میتواند دلیل برای خدا باشد:
الف) از جهت عظمت و نهایی بودن همة مطالب آن، زیرا همة ما میدانیم که هر مطلبی که در قرآن آمده است دربارة آن مطلب، فوق آن را که در قرآن آمده است، از هیچ متفکر و مکتبی نمیتوان سراغ گرفت.
ب) بشریت باید از آیات قرآنی، همة مشیت و ارادة تکوینی و تشریعی او را به کمک فطرت پاک و عقل سلیم درک کند.
10. همة کشتکاران اقوام و مللل دربارة کشت و برداشت محصول آن، در روز قیامت مورد بازخواست قرار خواهند گرفت، مگر کشتکارانی که بذرهای حقایق قرآنی را در دل کاشته و به وسیلة معانی قرآن، آن را آبیاری نموده، شخصیت خود را شایستة لقاءُالله و ابدیت ساختهاند.
11. از قرآن برای نفوس خود، نصیحت و اندرز بطلبید و آراء و نظریات خود را به قرآن عرضه کنید و اگر ناسازگاری احساس کردید – آراء خود را متهم نموده و در برابر قرآن، تمایلات خود را خائن تلقی کنید.
منابع:
1- نهجالبلاغه، خطبة 176
2- کتاب قرآن نماد حیات معقول – علامه جعفری قدس سره